Visie
In onze huisartsenpraktijk kunt u elke werkdag terecht met al uw gezondheidsvragen- en klachten. We doen dat met een team dat bestaat uit vijf huisartsen, 1 vaste waarnemend huisarts, zeven praktijkondersteuners, één physician assistant, tien doktersassistentes en een praktijkmanager.
Hoogwaardige en toegankelijke zorg op basis van de landelijke richtlijnen staat centraal. Voor mensen met chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en COPD wordt zorg geleverd door een gespecialiseerd praktijkondersteuner. Het belang van een gezonde leefstijl wordt benadrukt, de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt speelt hierbij een belangrijke rol. Mensen met psychische klachten kunnen laagdrempelig terecht bij de huisarts en twee praktijkondersteuners GGZ.
Op de meeste gebieden is de praktijk een vernieuwende praktijk. De toegankelijkheid en transparantie van de praktijk is zo goed mogelijk: via telefoon, informatiemateriaal en website. De praktijk beschikt over een online patiënten omgeving, hier kan 24 uur per dag een herhaalrecept worden aangevraagd en het dossier worden ingezien.
We zijn continue bezig met het verbeteren van kwaliteit, we hebben hiervoor het NHG keurmerk voor praktijkaccreditering ontvangen. Iedere drie jaar wordt de praktijk opnieuw getoetst. We vinden uw feedback belangrijk. Deze feedback wordt gebruikt om processen waar mogelijk te verbeteren.
Openingstijden
Iedere werkdag wordt er spreekuur gehouden. Voor het spreekuur moet u altijd vooraf een afspraak maken.
De praktijk is iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 08.00-11.30 uur en 13.00-16.30 uur.
Wie is uw huisarts?
In onze praktijk werken vijf huisartsen en op het inschrijfformulier mag u uw voorkeur voor een van deze artsen aangeven. De drie vrouwelijke huisartsen werken allen 3 dagen in de week en om die reden wordt er dan altijd een combinatie van twee huisartsen gemaakt. Dr. v Balen en Dr. Radstake werken 4 dagen. Afhankelijk van de dag en de drukte in de agenda’s kunt u terecht bij een van beide huisartsen. Beide huisartsen zijn op de hoogte van uw medische gegevens. Uiteraard mag u bij het maken van een afspraak bij de assistente uw voorkeur aangeven, we proberen daar dan gehoor aan te geven.
In de vakantieperiode of in geval van spoed kan het zijn dat u een andere dokter treft. Ook deze dokter is op de hoogte van uw medische gegevens.
Afspraak maken
Spreekuur op afspraak
Iedere werkdag wordt er spreekuur gehouden. Voor het spreekuur moet u altijd vooraf een afspraak maken.
Via het praktijknummer krijgt u een keuzemenu te horen. Indien u aan de lijn blijft komt u in contact met een doktersassistente. Bij haar kunt u terecht voor het maken van een afspraak. U kunt voor een afspraak de praktijk bellen op werkdagen tussen 08.00 -11.30 uur en 13.00-16.30 uur.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze is daartoe opgeleid en doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw eventuele klachten. De assistente is (net als de huisarts) verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Online afspraak
In verband met het coronavirus en de overgang naar een nieuw patientensysteem is het op dit moment nog niet mogelijk om zelf online een afspraak te maken. Zodra dat weer mogelijk is zullen wij u hierover informeren.
Meer tijd
Heeft u meerdere klachten of vragen? Geef dat dan aan bij het maken van de afspraak, dan wordt daar zoveel mogelijk geprobeerd rekening mee te houden in de agenda.
Terugbelspreekuur
Via het algemene praktijknummer komt u in contact met de doktersassistente. De assistente kan u niet doorverbinden met de huisarts, maar zal u zelf van advies voorzien, of legt uw vragen of klachten voor aan de huisarts. Vaak kan de assistente uw verzoek afhandelen en is uw vraag direct beantwoord. Als u toch graag zelf de dokter telefonisch wilt spreken, geef dit dan aan bij de assistente. Zij zal dan kijken of uw kan worden ingepland voor het terugbelspreekuur. Het terugbelspreekuur is bestemd voor het doorgeven van uitslagen van verricht onderzoek of kleine medische klachten die per telefoon afgehandeld kunnen worden. De assistente zal u vragen wat de reden van uw verzoek is en op welk telefoonnummer u bereikbaar bent. Zo weet de dokter waar het over gaat en kunnen uw gegevens alvast worden opgezocht. U wordt dan op een afgesproken tijd gebeld door de dokter.
Spoedgevallen
Als u dringend medische hulp nodig hebt (op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur) kunt u ons bereiken op het praktijknummer 0545-294767, keuze 1. Bij de praktijk gaat dan de zogenaamde spoedlijn over, deze wordt zo snel mogelijk door de assistente opgepakt.
’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u de huisartsenpost Oost Achterhoek bellen (0900) 5009000.
Bel 112 bij een levensbedreigende situatie!
Bij verwondingen of spoedeisende altijd voorafgaand bellen, dan kan er alvast rekening gehouden worden met uw komst. De praktijk is geopend op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur.
Herhaalrecepten
U kunt op verschillende manieren een herhaalrecept aanvragen:
- Digitaal via het online patientenportaal www.mijngezondheid.net
- Door het complete etiket van het medicijndoosje bij de praktijk in te leveren (er staat een brievenbus buiten of in de hal). Als u het etiket voor 11.00 uur inlevert, dan liggen de medicijnen na 2 werkdagen klaar in de apotheek.
- Telefonisch bij de assistente. Om ons te helpen bij het spreiden van de drukte zouden we telefoontjes voor herhaalrecepten die geen haast hebben graag in de middag ontvangen.
Avond-, nacht- en weekenddienst
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsen SPOEDpost Oost Achterhoek via telefoonnummer 0900-5009000. De huisartsenpost is bestemd voor dringende medische zaken, die niet tot het volgende gewone spreekuur van uw eigen huisarts kunnen wachten. De spoedpost is niet bedoeld voor mensen die overdag geen zin/tijd hebben om naar de huisarts te gaan. U dient altijd eerst een afspraak te maken voordat u naar de huisartsen spoedpost gaat.
Huisbezoek
In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling het beste, dus het liefste zien wij alle patiënten in onze praktijk. Als u om gezondheidsredenen echt niet naar de praktijk kunt komen, kunt u tussen 08.00 en 10.00 uur telefonisch bellen voor een visite aan huis. De assistente zal vragen naar de reden van de visite en zal u vertellen rond welk tijdstip de huisarts bij u langs komt. Zo nodig zal de huisarts eerst telefonisch contact met u opnemen.
Een huisbezoek is enkel bedoeld voor patiënten die om gezondheidsredenen niet naar de praktijk kunnen komen en op de korte termijn zorg nodig hebben. Een huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het gewone spreekuur te komen.
Doktersassistente
Onze doktersassistentes zijn de poort van onze praktijk. Zij zijn het eerste aanspreekpunt als u telefonisch contact opneemt met onze praktijk, maar ook als u onze praktijk bezoekt. Zij wijzen u de weg, begeleiden u en nemen de telefoon aan om afspraken te maken, recepten door te sturen of uw vragen te beantwoorden.
De assistentes hebben ook een zelfstandig spreekuur. De assistente is hiervoor opgeleid. Indien nodig is er altijd een huisarts beschikbaar die mee kan kijken. U kunt voor de volgende zaken rechtstreeks een afspraak bij de assistente maken:
- Behandeling van wratten
- Bloeddruk meten
- Bloedsuikergehalte meten
- Injecties geven
- Oren uitspuiten
- Vaccinaties
- Urine nakijken
- Uitstrijkjes
- Het maken van een hartfilmpje
- Verwijderen van hechtingen
- Wondverzorging
- Zwangerschapstesten
Triage
Wanneer u de huisarts belt, krijgt u een van de praktijkassistenten aan de telefoon. Zij vraagt u naar de reden dat u belt en stelt u een aantal vragen om uw hulpvraag precies duidelijk te krijgen. Dat heet triage.
Triage zorgt er voor dat ondanks de toenemende drukte, de wachttijden zo kort mogelijk blijven. Het gaat er om dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment (bijv. bij spoed snel een afspraak of een spoedvisite), en bij de juiste hulpverlener. Het is niet de bedoeling dat de praktijkassistente de diagnose gaat stellen.
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen zal de praktijkassistente u een aantal vragen stellen en kan zij u een voorstel doen. Er zijn verschillende mogelijkheden:
- De assistente geeft u een advies, dit advies wordt altijd nabesproken met de huisarts;
- De assistente vraagt de huisarts u terug te bellen;
- De assistente maakt een afspraak voor een consult bij de huisarts, physician assistant, verpleegkundig speciliast, praktijkondersteuner of op het assistente spreekuur;
- De assistente maakt een afspraak voor een huisbezoek
Als de afspraak geen haast heeft, zal de praktijkassistente u soms het voorstel doen later in de week te komen. Als u meerdere dingen wilt bespreken, geef dit dan aan.
Triage gebeurt op basis van zorgvuldig opgestelde protocollen. Onze praktijk- assistenten hebben hiervoor de noodzakelijk aanvullende cursussen gevolgd. Uiteraard doen de praktijkassistenten alles in samenspraak en overleg met uw eigen huisarts.
Hoe kunt u meewerken aan een goede triage?
Voor een soepel verloop van het spreekuur – waarbij wachttijden tot het minimum beperkt zijn – is het van belang dat u bij het maken van een afspraak behalve de aard van uw vraag, ook duidelijk aangeeft of u voor één of voor meerdere vragen een afspraak met uw huisarts wilt, en of u denkt extra spreekuurtijd nodig te hebben. Op die manier kan er een afspraak gemaakt worden op het juiste moment en wordt er voldoende tijd voor ingepland, waardoor lange wachttijden kunnen worden voorkomen.
Physician Assistant (PA)
In onze praktijk werkt een Physician Assistant (PA): Deborah Dieperink
Ze heeft een HBO-master opleiding in de gezondheidszorg gedaan, waarmee ze niet is opgeleid tot arts maar wel de deskundigheid heeft geleerd om zelfstandig geneeskundige zorg te verlenen onder verantwoordelijkheid van de huisarts. U kunt dus Deborah treffen in plaats van uw huisarts. Deborah beschikt over dezelfde medische gegevens als uw huisarts en rapporteert in hetzelfde patientensysteem, waardoor alle informatie over het consult ook voor de huisarts inzichtelijk is.
Waarnemers
Een waarnemend huisarts is een huisarts die spreekuur houdt voor uw eigen huisarts. Waarnemers zijn afgestudeerde huisartsen. Ze werken in het patienten systeem van de praktijk waardoor ze op de hoogte zijn van uw medische gegevens en nadien ook uw eigen huisarts op de hoogte is van uw bezoek aan de waarnemer. In onze praktijk hebben we een vaste waarnemer; dr. van Balen, hij is drie dagen in de week (woe, do, vr) werkzaam in onze praktijk. Daarnaast kan het zijn dat er in de vakantieperiode ook andere waarnemers in de praktijk werkzaam zijn. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat u ook in de vakantie als uw eigen huisarts afwezig is, bij onze praktijk terecht kunt.
Praktijkondersteuning
Binnen onze praktijk hebben we meerdere praktijkondersteuners.
Wat is een praktijkondersteuner?
De praktijkondersteuner heeft een aanvullende opleiding gevolgd speciaal gericht op het werken in een huisartsenpraktijk. Zij heeft specifieke kennis op het gebied van chronische aandoeningen, zoals diabetes mellitus (“suikerziekte”), astma/COPD en hart- en vaatziekten. Sinds eind 2013 hebben we ook praktijkondersteuners die psychische zorg bieden.
Wat doet de praktijkondersteuner?
De praktijkondersteuner in onze praktijk houdt spreekuren voor patiënten die bekend zijn met diabetes, een hart- en/of vaataandoening, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of COPD (“emfyseem”). Patiënten krijgen een persoonlijke uitnodiging voor dit spreekuur. Er vindt dan een inventarisatie plaats van de klachten en de risicofactoren met betrekking tot de gezondheid. De resultaten worden met de huisarts besproken, de huisarts blijft eindverantwoordelijk voor de zorg. Samen met de patiënt wordt bekeken op welke manier de gezondheidsrisico’s verminderd kunnen worden of hoe de klachten beter kunnen worden behandeld.
De praktijkondersteuners voor de psychische zorg brengen psychische klachten nader in kaart en geven kortdurende behandeling.